Karpatka budyniowo-owocowa z aronią gruszkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki = wodę zagotować z margaryną w garnku
2.wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić
3.do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku w trakcie wyrabiania mikserem
4.blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce
5.piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę
6.krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce i wszystko połączyć
7.krem rozsmarować na jednej części ciasta, na kremie rozsmarować dżem aroniowo-gruszkowy (użyłam swojej roboty dżemik), nakryć drugą częścią ciasta, schować do lodówki na 2 godziny
8.przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka jest przepysznie pyszna i szybko się zjadła
Komentarze