Karpatka z kremem budyniowo - krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wodę i margarynę umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Następnie stawiamy z powrotem na malutkim ogniu i gotujemy ok. 5 minut, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując, następnie szczyptę soli i odrobinę proszku do pieczenia. Ucieramy do połączenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy o wym. 24x38cm i do każdej przekładamy jedną część ciasta. Rozprowadzamy je w blachach nożem. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i wkładamy ciasto; po 10 minutach zmniejszamy temp. do 180ºC i pieczemy dalsze 20 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty odstawiamy do ostudzenia.
2.Krem: 2 szkl mleka zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy cukier, mąki i żółtko (najlepiej wymieszać mikserem) i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, następnie masę krówkową i miksujemy całość do gładkości. Masę wykładamy na 1 blat ciasta, przykrywamy 2 blatem i lekko dociskamy. Przed podaniem wierzch karpatki oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze