Karpatka

  • wyświetlono: 224 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszna, pachnąca wanilią. Karpatka to znane i lubiane ciasto kremowe - dwa blaty ciasta parzonego (ptysiowego) przełożone pysznym kremem i oprószone dużą ilością pudru.

  • 12 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto parzone (2 blaty):

1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek (rozmiar M)

Składniki na krem:

3 szklanki mleka (750 ml)
130 g drobnego cukru do wypieków
1 cukier wanilinowy (16 g) lub ziarenka z 1 laski wanilii
1 jajko
4 żółtka
40 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
350 g masła, w temperaturze pokojowej + dodatkowe 30 g drobnego cukru do wypieków

Ponadto:

cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka

  • karpatka1. Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę, zmniejszyć moc palnika i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.

    Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części.

    Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia, jednak czasem ciężko jest oddzielić papier od upieczonego już ciasta; lubię tutaj używać matę teflonową przyciętą do rozmiaru formy). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównać (ciasto jest klejące, ale takie ma być).

    Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).

    W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.



    2.Zagotować 2 szklanki mleka (500 ml) z cukrem i wanilią. Pozostałą szklankę mleka (250 ml) zmiksować blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną, po czym wlać do wrzącego mleka. Ugotować budyń: doprowadzić do wrzenia, często i energicznie mieszając (by się nie porobiły grudki), chwilę pogotować. Po zagotowaniu przykryć folią spożywczą (w taki sposób, by dotykała budyniu), odłożyć do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

    W misie miksera umieścić masło oraz dodatkowy cukier. Utrzeć, do powstania białej, lekkiej, puszystej masy maślanej. Dodawać budyń, w kilku turach (np. po 3 pełne łyżki) miksując po każdym dodaniu do połączenia.

    Gotowy krem maślano - budyniowy wyłożyć na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, przykryć drugim (najlepiej w blaszce, w której ciasto się piekło). Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez noc.

    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastobudyńWielkanockarpatkasmaczniesłodkociasto parzoneimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

karpatka

Dodane przez: izaa_a

karpatka...

smaczne i dobrze znane wszystkim...

Karpatka

Dodane przez: kuchenny świat

Karpatka

Ciasto z masą budyniową. Przypominające...

karpatka

Dodane przez: Leszczu1986

Karpatka

Karpatka to ciasto z kategorii...

Karpatka

Dodane przez: 30Kasia30

Karpatka

łatwe ciasto do kawy

Karpatka

Dodane przez: bietka

Karpatka

Pyszne ciasto, które u mnie w domu...

Karpatka

Dodane przez: Ula3.3

Karpatka

Tradycyjny przepis na pyszną i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE