• 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Prosty przepis a efekt rewelacyjny, masa jest z bitej śmietany bo taką uwielbiają w tym cieście moi domownicy.
http://wypiekirene.blogspot.com/

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto podałam x 2 ponieważ na taką dużą blachę 35 x 25 cm robię dwa razy blat ,więc potrzebna jest podwójna porcja składników

    - 1 szklanka wody (250 ml) x 2
    - 1 szklanka mąki pszennej typ od 400 -550 ( u mnie 550) x2
    - 100 g masła x 2
    - szczypta soli x 2
    - 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia x 2
    - 4 jajka x 2


    Masa :
    - 1 litr śmietany kremówki 30 %
    - 5 sztuk śmietan-fix
    - 3/4 szklanki cukru pudru + kilka łyżek do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę wlewamy do garnka ,doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy masło i sól , jak się rozpuści ściągamy z ognia i mieszając cały czas energicznie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,stawiamy ponownie na kuchenkę ale już na najmniejszym ogniu trzymamy ok 4 minuty cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką . Odstawiamy do ostygnięcia .
    Jak ciasto jest już zimne wrzucamy po jednym jajku za każdym razem miksując aż do połączenia masy ,
    na koniec miksujemy jeszcze 3 minuty
    Ciasto wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem i posypaną mąką ,
    ciasta będzie cienka warstwa ale o to chodzi ,bo to ciasto parzone i wyrośnie mocno podczas pieczenia ,
    wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy 25 - 30 minut
    Jeśli ciasto po tym czasie jest zbyt miękkie od spodu możemy zmniejszyć temperaturę do 120 stopni ,
    dać grzałkę na sam spód i dopiec jeszcze kilka minut, lepiej jak jest bardziej chrupiące niż za miękkie .
    Wyciągamy i studzimy na kratce ,tak samo pieczemy drugi blat .
    Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski najlepiej metalowej i schłodzonej w lodówce i ubijamy na najwyższych obrotach , cukier puder mieszamy ze śmietan-fixem i pod koniec ubijania dosypujemy wolno do śmietany .
    Śmietanę wykładamy na ostudzone ciasto przykrywamy drugim blatem i posypujemy cukrem pudrem ,wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin .

Porady

W TRAKCIE PIECZENIA NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA !! na mniejszą blaszkę proporcje składników x 1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować