KARP FASZEROWANY GRZYBAMI

4.5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Karp to obowiązkowe danie podczas Wigilii. Nie oznacza to jednak że co roku misi byc on smażony w formie kotleta, równie dobrze można zaskoczyć gości bardziej wykwintna wersją jak nadziewany karp z grzybami. Taka ryba będzie ozdoba stołu i zachwyci gości. Polecam .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 świeży karp
    30 dkg podgrzybków mrożonych lub pieczarek
    1 jajko
    2-3 czerstwe kromki chleba, pokrojone w kostkę
    1 spora cebula, pokrojona w kostkę
    sól, pieprz
    bułka tarta do posypania
    natka pietruszki
    4 łyżki oleju
    cytryna, pomarańcz do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp faszerowany grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2bjhe4b 1. Karpia patroszymy i pozbawiamy łusek. Następnie dokładnie myjemy, oraz doprawiamy pieprzem i solą.
    Grzyby rozmrażamy, kroimy na mniejsze kawałki, podpiekamy na oleju z cebulą aż się zrumienią. Po przestudzeniu dodajemy do grzybów pokrojony chleb, natkę, jajko, doprawiamy do smaku i mieszamy farsz.
    Tak przygotowanym farszem nadziewamy karpia. Brzuszek od spodu zostawiamy otwarty, jednak można go spiąc wykałaczkami.
    Blaszkę smarujemy olejem, układamy na niej karpia którego posypujemy bułką tartą.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.
    Po ostudzeniu karpia przekładamy na półmisek, kroimy na kawałki i dekorujemy cytryną i pomarańczem.
    Karp jest bardzo smaczny, polecam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować