Karp faszerowany Eli

4.5 (194 ocen)

  • 20 min

Karp faszerowany jest świetnym daniem i smaczną ozdobą Wigilijnego stołu.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 karp cały-około 1.8 kilograma
    2 Cebule duże
    1 cytryna- sok
    15 dkg pieczarek
    1 cebula mała
    1 łyżka bułki tartej
    3 łyżki miękkiego masła
    1 łyżka natki pietruszki
    1 jajko roztrzepane
    sól
    pieprz czarny świeżo zmielony
    3 łyżki oleju
    wykałaczki
    80 cm grubej białej nici kuchennej
    1 cytryna do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp faszerowany eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze skóry karpia oskrobać łuski,szlam,usunąć wnętrznosci. Karpia dokładnie umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i naciąć skórę.
  • 2. 2 duże cebule pokroić w krążki. Skropić karpia sokiem z cytryny.Karpia obłożyć krążkami cebuli wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Małą cebulę i natkę pietruszki posiekać. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła,dodać pieczarki,cebulę,usmażyć i ostudzić.Do pieczarek z cebulą dodać bułkę tartą,natkę pietruszki,jajko,sól,pieprz i wyrobić masę.
  • 4. Karpia wyjąć z lodówki,usunąć plastry cebuli i włożyć farsz do środka. Spiąć brzegi karpia wykałaczkami i zasznurować na wykałaczkach (tak jak buty) nicią.
  • 5. Wysmarować naczynie żaroodporne olejem,włożyć karpia i posmarować z wierzchu. olejem. Włożyć naczynie z karpiem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
  • 6. Resztę masła roztopić,polać karpia i jeszcze piec przez około 10 minut.
  • 7. Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek i udekorować plasterkami cytryny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować