Delikatna soczysta i aromatyczna karkóweczka z warzywami inaczej niż zwykle...pysznie!
1 godz. 10 min
Składniki:
1 kg karkówki bez kosci
1 czerwona papryka
60 dag pieczarek
2 cebule
300 ml śmietany słodkiej
przyprawa grill klasyczny
2 łyżeczki majeranku suszonego
1 łyżeczka czubrycy czerwonej
olej do smażenia
sól ziołowa do smaku
pieprz czarny do smaku
Karkówka zapiekana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć pokroić na grubsze plastry-wychodzi około 6 plastrów. Obraną cebulę pokroić w pół krążki,paprykę umyć wydrażyć nasiona i pokroić w paseczki,umyte pieczarki na plasterki. Pokrojoną karkówkę posypać przyprawami z każdej strony.
2.Na patelni rozgrzać niewielką ilosć oleju i na dużym ogniu obsmażyć mieso z każdej strony,wyjąć na talerz a na pozostałym tłuszczu obsmażyc krótko wymieszane warzywa wszystkie razem (cebula pieczarki papryka)maja pozostać jędrne.Doprawić je solą i majerankiem.
3.Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyc połowę podduszonych warzyw na to ułożyc mięso i przykryć resztą warzyw. Słodką śmietankę doprawić solą i pieprzem i polać po wierzchu zapiekankę. naczynie wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec około 50 minut aż mięsko bedzie mięciutkie.
Tak przygotowane danie miesne podałam z młodymi ziemniaczkami i surówką z sałaty i ogórka świeżego.
Komentarze