Karkówka zapiekana z warzywami

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatna soczysta i aromatyczna karkóweczka z warzywami inaczej niż zwykle...pysznie!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kosci
    1 czerwona papryka
    60 dag pieczarek
    2 cebule
    300 ml śmietany słodkiej
    przyprawa grill klasyczny
    2 łyżeczki majeranku suszonego
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    olej do smażenia
    sól ziołowa do smaku
    pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka zapiekana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso oprószamy przyprawami 1. Mięso umyć pokroić na grubsze plastry-wychodzi około 6 plastrów. Obraną cebulę pokroić w pół krążki,paprykę umyć wydrażyć nasiona i pokroić w paseczki,umyte pieczarki na plasterki. Pokrojoną karkówkę posypać przyprawami z każdej strony.

  • Dusimy warzywa 2. Na patelni rozgrzać niewielką ilosć oleju i na dużym ogniu obsmażyć mieso z każdej strony,wyjąć na talerz a na pozostałym tłuszczu obsmażyc krótko wymieszane warzywa wszystkie razem (cebula pieczarki papryka)maja pozostać jędrne.Doprawić je solą i majerankiem.

  • układamy w naczyniu mięso i warzywa 3. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyc połowę podduszonych warzyw na to ułożyc mięso i przykryć resztą warzyw. Słodką śmietankę doprawić solą i pieprzem i polać po wierzchu zapiekankę. naczynie wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec około 50 minut aż mięsko bedzie mięciutkie.

    Tak przygotowane danie miesne podałam z młodymi ziemniaczkami i surówką z sałaty i ogórka świeżego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować