Karkówka z piekarnika z pęczakiem i groszkiem

4.49 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie dla zapracowanych. Szybko i smacznie. Samo się robi. Jest podzielne. Jednym słowem, same plusy. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •karkówka - 4 kotlety ok. 400 g
    •200 g pęczaku z makaronem i groszkiem suszonym ( 2 torebki )
    •duża cebula
    •750 ml bulionu lub wody


    •2 łyżki musztardy saperskiej
    •2 łyżki gorczycy
    •łyżka oleju rzepakowego
    •szczypta chili
    •1/4 łyżeczki czosnku kolorowego
    •świeżo mielona sól morska z czarnym pieprzem
Wystaw ocenę:

4.49 (178 ocen)

Karkówka z piekarnika z pęczakiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piórka cebuli na pęczaku 1. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na kotlety. Rozbić. Z musztardy, gorczycy, oleju i przypraw zrobić marynatę. Posmarować dokładnie mięso. Wstawić do lodówki na ok.15 min. Do naczynia żaroodpornego wsypać dwa woreczki pęczaku z makaronem i suszonym groszkiem. Cebulę pokroić w piórka i wyłożyć na kaszę. Na cebuli ułożyć kotlety. Nalać 750 ml bulionu, albo po prostu wody. Przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Ok. 10 min przed zakończeniem pieczenia zdjąć folię, żeby mięso ładnie się przyrumieniło.

    Podawać z ulubioną sałatką.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Karkówka Kasza pęczak Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

4.5 (183 ocen)

Soczysta karkówka z piekarnika

To może cię zainteresować