Karkówka pieczona z solanki

4.48 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Doskonała, domowa wędlina :-))

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 - 2 1/2 kg karkówki

    Solanka:
    1/2 l wody
    50 g soli peklowej
    1 - 2 ząbki czosnku
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1 - 2 listki laurowe
    10 ziaren pieprzu
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Karkówka pieczona z solanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować wodę z przyprawami, wystudzić, dodać sól peklową i wymieszać. Tak przygotowanym roztworem zalać mięso ściśle ułożone w naczyniu. Co dwa dni obracać mięso w solance w celu lepszego przepeklowania. Peklować przez ok. 10 dni. Mięso opłukać z solanki, przełożyć do siatki masarskiej lub związać nicią, żeby zachowało ładny kształt podczas pieczenia. Natrzeć ulubionymi przyprawami. Owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku ok. 1 1/2 - 2 godz. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować