Karkówka pieczona z solanki

  • wyświetlono: 4577 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Doskonała, domowa wędlina :-))

mariosylwia

Składniki

2 - 2 1/2 kg karkówki

Solanka:
1/2 l wody
50 g soli peklowej
1 - 2 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
1 - 2 listki laurowe
10 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka pieczona z solanki

  • 1. Zagotować wodę z przyprawami, wystudzić, dodać sól peklową i wymieszać. Tak przygotowanym roztworem zalać mięso ściśle ułożone w naczyniu. Co dwa dni obracać mięso w solance w celu lepszego przepeklowania. Peklować przez ok. 10 dni. Mięso opłukać z solanki, przełożyć do siatki masarskiej lub związać nicią, żeby zachowało ładny kształt podczas pieczenia. Natrzeć ulubionymi przyprawami. Owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku ok. 1 1/2 - 2 godz. w temp. 180*C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuszkola_babcimama_mnie_nauczylakarkówkawieprzowinadomowa wędlina

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka dla smakosza

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Karkówka pieczona z warzywami

Karkówka przygotowana tym sposobem...

image-1vhm7bf

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce

Karkówka pieczona z ziemniakami

Tradycyjny domowy obiad, rzadko...

Plastry karkówki pieczone z cebulą

Dodane przez: dorota w

Plastry karkówki pieczone z cebulą

Bardzo miękka karkówka w plastrach,...

Pieczona karkówka z warzywami

Dodane przez: RedakcjaPP

Pieczona karkówka z warzywami

Na co dzień łączę studiowanie z...

image-26xpk4l

Dodane przez: monika016

Karkówka pieczona w piekarniku z pieczarkami...

Czekając na sezon grillowy, możemy...

image-11v4aqk

Dodane przez: neliada

Karkówka pieczona z pieczarkami i papryką

Karkówka przygotowana w ten sposób...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE