Karczochy z sosem jogurtowym z czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z karczochów odcinam łodygę i górną część na 1/3 wysokości. Za pomocą nożyczek odcinam również wierzchołki listków.
Karczochy skrapiam obficie sokiem cytrynowym i posypuję otartą skórką. Między listki wkładam plasterki czosnku i posypuję solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układam plaster cytryny. Gotuję na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Aby sprawdzić czy karczochy są ugotowane należy wyciągnąć jeden listek, jeśli łatwo wychodzi to znaczy, że są ugotowane.
2.Przygotowanie sosu:
W miseczce mieszam jogurt z majonezem, solą, pieprzem i natką pietruszki.
Karczochy należy jeść liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po zjedzeniu wszystkich liści ukaże się dno, czyli serce karczocha. Serce karczocha jest najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.
W środku znajduje się niejadalny puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Komentarze