Karczochy z sosem jogurtowym z czerwonym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Karczochy gotowane na parze, podane z sosem jogurtowym z dodatkiem czerwonego pieprzu i natki pietruszki.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże karczochy
    sok i skórka z cytryny
    2 ząbki czosnku
    sól morska
    Sos:
    200 g gęstego jogurtu naturalnego
    łyżka majonezu
    sól morska
    pieprz czerwony
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karczochy z sosem jogurtowym z czerwonym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z karczochów odcinam łodygę i górną część na 1/3 wysokości. Za pomocą nożyczek odcinam również wierzchołki listków.

    Karczochy skrapiam obficie sokiem cytrynowym i posypuję otartą skórką. Między listki wkładam plasterki czosnku i posypuję solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układam plaster cytryny. Gotuję na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Aby sprawdzić czy karczochy są ugotowane należy wyciągnąć jeden listek, jeśli łatwo wychodzi to znaczy, że są ugotowane.
  • 2. Przygotowanie sosu:
    W miseczce mieszam jogurt z majonezem, solą, pieprzem i natką pietruszki.

    Karczochy należy jeść liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po zjedzeniu wszystkich liści ukaże się dno, czyli serce karczocha. Serce karczocha jest najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.

    W środku znajduje się niejadalny puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karczochy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować