Karczochy z sosem holenderskim

0 (0 ocen)

  • 50 min

...

  • 50 min

Składniki:

  • 4 karczochy
    1 cytryna
    150 g masła
    2 żółtka
    4 łyżki wytrawnego białego wina
    Biały pieprz
    Sól
    Szczypta pieprzu cayenne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karczochy z sosem holenderskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karczochy umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroić na pół. Łodygi karczochów odłamać. Ostrym nożem odkroić pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natrzeć sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąć.
    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotować w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min.
    Przygotować sos holenderski. Masło ogrzać na małym ogniu ,aż oddzieli się biała serwatka. Zdjąć z ognia i studzić masło przez 5 min.
    W tym czasie do metalowej miski włożyć żółtka ,dodać wino ,łyżkę soku z cytryny ,łyżeczkę soli ,pieprz i pieprz cayenne ,ubijać nad gorącą kąpielą wodną na kremową masę.
    Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i domieszać roztopiony tłuszcz. Miskę ponownie wstawić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać sos trzepaczką ,aż powstanie gęsty sos.
    Karczochy osączyć ,odwracając je do góry dnem ,i ułożyć na ogrzanych talerzach ,sos wlać na talerz wokół karczochów.
    Jedząc należy obrywać listki karczochów i zanurzać je w sosie. Mięsistą część listków wyciskać zębami. Środkowe ,trawiaste listki oraz łodyżki usunąć. Dno ,najsmaczniejszą część karczochów ,zjeść nożem i widelcem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować