Kolejna prosta, ale jednocześnie bardzo smaczna propozycja podania karczochów. Karczochy z dipem na bazie śmietany, majonezu z dodatkiem musztardy Dijon i czosnku to pomysł na lunch, kolację lub jako przegryzka podczas oglądania filmu.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże karczochy
sok i skórka z cytryny
2 ząbki czosnku
sól morska
sos śmietanowo-majonezowy:
200 g gęstej kwaśnej śmietany
200 g majonezu
łyżeczka musztardy Dijon
3 ząbki czosnku
łyżeczka soku z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
szczypiorek do posypania
Karczochy z sosem śmietanowo-majonezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z karczochów odcinamy górną część na 1/3 wysokości. Odcinamy łodygę. Za pomocą nożyczek odcinamy wierzchołki listków.
Karczochy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy otartą skórką. Między listki wkładamy plasterki czosnku. Posypujemy solą. Dla lepszego aromatu na każdego karczocha układamy cienki plasterek cytryny. Gotujemy na parze od 25 do 45 minut w zależności od wielkości karczochów. Jeśli listki łatwo wychodzą oznacza to, że karczochy są ugotowane.
Sos śmietanowo-majonezowy:
Karczochy wykładamy na talerz. Do miseczki przekładamy śmietanę, majonez, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Karczochy zjadamy liść po liściu maczając je w sosie. Jemy tylko końcówkę liścia od strony serca karczocha. Po oberwaniu wszystkich liści odsłonimy dno, czyli serce karczocha. Jest ono najbardziej delikatną i najlepszą jego częścią.
UWAGA: Niejadalna jest wewnętrzna część karczocha: puszek porastający dno kwiatowe, który u starszych karczochów jest bardziej włochaty (wyjątkiem są małe odmiany bez wykształconego puszku, które można jeść w całości).
Komentarze