Widząc taką odmianę kapusty ... kupiliśmy, nie znając...zapewne coś z niej powstanie. No i wyszła wersja na gęsto. Motyw przewodni jednak to podsmażona kiełbasa jałowcowa. PS: gołąbki też były fajne, w innej wersji.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
główka kapusty
300 g surowego boczku
pętko polskiej wędzonej kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
passata pomidorowa
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
koperek
Kapusta coolwrap na gęsto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zdjąłem wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkowałem.
Boczek pokroiłem w dość grubą kostkę, kiełbasę na plasterki.
Boczek wrzuciłem do rozgrzanego garnka o grubym dnie. Smażyłem, aż wytopił się tłuszcz.
Dodałem drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyłem do zeszklenia cebuli. Następnie dodałem kiełbasę.
Wrzuciłem kapustę, dodałem listki laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz. Dusiłem pod przykryciem.. Gdy kapusta zmiękła, dodałem passatę pomidorową, wymieszałem. Dusiłem pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodałem łyżeczkę koncentratu pomidorowego, doprawiłem solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. No i na koniec posiekany koperek.
Komentarze