Kapusta na gęsto z marchewką i boczkiem

4.51 (200 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słodka, biała kapusta, przygotowana na gęsto z dodatkiem marchewki i boczku.
Taką kapustę można podać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do obiadu np. kotleta schabowego i tłuczonych ziemniaków.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    2 cebule
    3 duże marchewki
    700 g. boczku wędzonego
    1 pęczek kopru
    1 l. rosołu lub bulionu
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    2 łyżki masła
    2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    150 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapusta na gęsto z marchewką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć.
    Boczek pokroić w kostkę.
    Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrze na tarce o dużych oczkach.
    Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć boczek, dodać cebulę.
    Gdy cebula się zeszkli dołożyć kapustę, oraz marchewki, przemieszać.
    Po chwili dołożyć masło, dusić warzywa na minimalnym gazie kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
  • 2. Do warzyw wlać rosół/ bulion, dodać liście laurowe i posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
    Gotować kolejne 25-30 min.
  • 3. Skrobie ziemniaczaną połączyć z zimną wodą a następnie z paroma łyżami wody z kapusty.
    Zawiesinę przelać do garnka, dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować