Słodka, biała kapusta, przygotowana na gęsto z dodatkiem marchewki i boczku.
Taką kapustę można podać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do obiadu np. kotleta schabowego i tłuczonych ziemniaków.
45 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 główka białej kapusty
2 cebule
3 duże marchewki
700 g. boczku wędzonego
1 pęczek kopru
1 l. rosołu lub bulionu
2 liście laurowe
sól, pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
150 ml zimnej wody
Kapusta na gęsto z marchewką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obrać, umyć.
Boczek pokroić w kostkę.
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrze na tarce o dużych oczkach.
Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć boczek, dodać cebulę.
Gdy cebula się zeszkli dołożyć kapustę, oraz marchewki, przemieszać.
Po chwili dołożyć masło, dusić warzywa na minimalnym gazie kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
2.Do warzyw wlać rosół/ bulion, dodać liście laurowe i posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Gotować kolejne 25-30 min.
3.Skrobie ziemniaczaną połączyć z zimną wodą a następnie z paroma łyżami wody z kapusty.
Zawiesinę przelać do garnka, dokładnie wymieszać.
Komentarze