Kapuśniak z ziemniakami

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Kwaśna zupka z wędzoną nutką.

  • 50 min

Składniki:

  • kapusta kiszona ok 70 dag
    ziemniaki 6-7 szt
    marchew 2 szt
    kiełbasa cienka ok 40 dag
    cebula 1 szt
    wędzone żeberka kawałek
    liść laurowy
    smalec
    sól
    pieprz świeży
    mąka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona Wędliny

Kapuśniak z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę odciskamy, (można pokroić)zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i stawiamy do gotowania.

    Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy, solimy, zalewamy ok 2 litrami wody i stawiamy do gotowana. Dodajemy wędzone żeberka. Kiełbasę kroimy na kawałki i podsmażamy na odrobinie smalcu. Gdy kapusta i ziemniaki się ugotują łączymy w jednym garnku. Dodajemy kiełbasę. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Oprószamy dość obficie mąką i lekko rumienimy. Podlewamy wodą i energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy.

    Doprawiamy do smaku i razem chwilę gotujemy.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować