Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Przypraw solą pieprzem, majerankiem i wstaw na godzinę w chłodne miejsce. Następnie żeberka przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj ok.pół godziny na wpół twardo.
2.Do wywaru mięsnego dodaj umyte i pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę,seler i poszatkowaną na drobno cebulę. Żeberka wyjmij, gdy zmiękną i z łatwością będą odchodziły od kości.
3.Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj, poszatkuj i wrzuć do warzyw.
4.Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez ok.20 min. Pod koniec dodaj posiekany koperek i wymieszaną z odrobiną zupy śmietankę. Podawaj z żeberkami oraz ugotowanymi i posypanymi świeżym koperkiem ziemniakami.
Komentarze