Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach

4.5 (156 ocen)

Pyszna wiosenna zupa, która podana z żeberkami i młodymi ziemniakami stanowi sycące danie obiadowe.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    50 dag żeberek wieprzowych
    2 marchewki
    pietruszka
    kawałek selera
    cebula
    3 listki laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    5 łyżek słodkiej śmietanki
    3 łyżki posiekanego koperku
    majeranek
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Kapuśniak Dania główne

Kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przypraw żeberka 1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Przypraw solą pieprzem, majerankiem i wstaw na godzinę w chłodne miejsce. Następnie żeberka przełóż do dużego garnka, zalej wodą i gotuj ok.pół godziny na wpół twardo.
  • 2. Do wywaru mięsnego dodaj umyte i pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę,seler i poszatkowaną na drobno cebulę. Żeberka wyjmij, gdy zmiękną i z łatwością będą odchodziły od kości.
  • poszatkuj kapustę 3. Kapustę obierz z wierzchnich liści, umyj, poszatkuj i wrzuć do warzyw.
  • kapustę wrzuć do wywaru 4. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez ok.20 min. Pod koniec dodaj posiekany koperek i wymieszaną z odrobiną zupy śmietankę. Podawaj z żeberkami oraz ugotowanymi i posypanymi świeżym koperkiem ziemniakami.

Porady

zamiast śmietany warto dodać przecier pomidorowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować