Kapuśniak z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kapuśniak z młodej kapusty to jedna z zup, której smak przenosi mnie do dzieciństwa. Klasyka gatunku można by rzec ale kto jej nie lubi?

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
    2-3 marchewki
    2 korzenie pietruszki
    duży seler
    2-3 gałązki lubczyku
    biała cebula
    por (biała część)
    liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól
    4 ziemniaki
    ½ młodej kapusty
    200g wędzonego boczku
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i zalewamy woda tak aby całkowicie przykryła mięso. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny.
    Włoszczyznę obieramy. Cebule opalamy nad palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z lubczykiem, kilkoma listkami ziela angielskiego, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą. Gotujemy na małej mocy przez 40-45 minut. Odcedzamy.
    Do powstałego buliony dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek gotujemy około 5 minut i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę i mięso z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem.
    Wg. gustu zupę możemy zabielić zahartowaną śmietanką lub/i dodać posiekany koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować