Kapuśniaczki drożdżowe

4.48 (165 ocen)

Kapuśniaczki w cieście drożdżowym podane na ciepło, będą świetnym dodatkiem do barszczu. Przepis pochodzi z mojewypieki.com :)

Składniki:

  • Składniki (na około 50 kapuśniaczków):

    Na ciasto:
    300 g letniego mleka
    60 g roztopionego masła
    1/2 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 duże jajka
    560 g mąki pszennej
    10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

    Na nadzienie:
    1 kg kapusty kiszonej
    100 g suszonych grzybków leśnych + kilka pieczarek
    3 średniej wielkości cebule
    sól i pieprz, do smaku
    olej, do smażenia

    Ponadto:
    50 g masła, roztopionego
    do oprószenia nasiona maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapuśniaczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną wkładamy do większego garnka i zalewamy wodą do przykrycia kapusty. Kapustę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i studzimy. Wodę odciskamy. Gdy kapusta nie jest dość drobno poszatkowana należy ją pokroić. Można to zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, pod przykryciem.
  • 2. Suszone grzyby moczymy na wieczór dzień wcześniej w niewielkiej ilości wody. Na następny dzień gotujemy je pod przykryciem przez około 1 godzinę, do miękkości. Grzyby po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i dość drobno kroimy.
  • 3. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoto. Pieczarki (jeśli mamy) drobno kroimy i dodajemy do usmażonej cebuli, razem chwile podsmażamy.
    Do dużej miski wkładamy: kapustę, grzybki leśne, cebulę (z pieczarkami). Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
  • 4. Drożdże rozpuszczamy w połowie mleka. Zostawiamy na 5 minut. Pozostałe mleko mieszamy z roztopionym masłem, cukrem i jajkami. Do mąki wymieszanej wymieszać ze szczyptą soli, dodajemy rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h ).
  • Ciasto 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na rozmiar dużej blachy do pieczenia. Następnie kroimy ją nożem na pół. Na każdej połowie ciasta układamy 1/4 nadzienia. Ciasta zwijamy w rulonik wzdłuż dłuższych boków tworząc rozpłaszczony "wałek". Tak samo przygotowujemy pozostałe ciasto. Wałek kroimy na niewielkie części tworząc kapuśniaczki. Bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podwojenia objętości.
  • Kapuśniaki posmarowane jajkiem i posypane czarnuszką 6. Kapuśniaczki przed pieczeniem smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy makiem (ja posypałam czarnuszką).
    Pieczemy około 18 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować