Kapuśniaczki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYRZĄDZANIE CIASTA:
Mleko podgrzać,zrobić zaczyn (rozpuścić w nim drożdże+1 łyżka mąki+1 łyżka cukru). Margarynę rozpuścić.Mąkę wsypać do miski dodać wszystkie składniki,zarobić ciasto.Nie czekać aż wyrośnie,tylko od razu wałkować i formować paszteciki.
PRZYRZĄDZANIE FARSZU:
Kapustę obgotować,cebulę pokroić w kosteczkę podsmażyć na oleju na złoto.Pieczarki zetrzeć na grubej tarce -podsmażyć na maśle.Kapustę odsączyć, przekręcić przez maszynkę (jeśli dajemy mięso to również przepuszczamy przez maszynkę). Do kapusty dodajemy pieczarki cebulkę,jajko pieprz, sól-przyprawiamy do smaku.
Kapuśniaczki pieczemy ok.40 minut w 170* na złoty kolor.
Porady
Ja ciasto wałkuje robię wałek z farszu zakładam ciasto i kroję nożem na skos.Przed pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem możemy posypać kminkiem-jak lubimy.
Komentarze