KAPUŚNIACZKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Doskonale smakują jako dodatek do barszczyku czerwonego

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    1/2 kg. mąki
    5 dag. drożdży
    1 jajko
    1/3 szklanki mleka
    15 dag. margaryny
    2-3 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    SKŁADNIKI NA FARSZ:
    1/2 kg kapusty kiszonej
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki masła-do podsmażenia pieczarek
    1/2 kg. pieczarek
    sól,pieprz
    Jeśli robimy z mięsem to ok.30 dag-do 50 dag dowolnego mięsa gotowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapuśniaczki 1. PRZYRZĄDZANIE CIASTA:
    Mleko podgrzać,zrobić zaczyn (rozpuścić w nim drożdże+1 łyżka mąki+1 łyżka cukru). Margarynę rozpuścić.Mąkę wsypać do miski dodać wszystkie składniki,zarobić ciasto.Nie czekać aż wyrośnie,tylko od razu wałkować i formować paszteciki.
    PRZYRZĄDZANIE FARSZU:
    Kapustę obgotować,cebulę pokroić w kosteczkę podsmażyć na oleju na złoto.Pieczarki zetrzeć na grubej tarce -podsmażyć na maśle.Kapustę odsączyć, przekręcić przez maszynkę (jeśli dajemy mięso to również przepuszczamy przez maszynkę). Do kapusty dodajemy pieczarki cebulkę,jajko pieprz, sól-przyprawiamy do smaku.
    Kapuśniaczki pieczemy ok.40 minut w 170* na złoty kolor.

Porady

Ja ciasto wałkuje robię wałek z farszu zakładam ciasto i kroję nożem na skos.Przed pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem możemy posypać kminkiem-jak lubimy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować