Kapłon w glazurze miodowej z płatkami migdałowymi

4.5 (176 ocen)

  • 4 godz.

Nie robiłam wcześniej kapłona. Bardzo ciekawi byliśmy jak smakuje taki kogut. Mięso jest bardzo delikatne , bardzo smaczne. Polecam.

  • 4 godz.

Składniki:

  • kapłon ok 3 kg

    sól
    łyźka oleju rzepakowego
    duźy pęczek natki pietruszki
    łyźka masła
    3 łyżki miodu lipowego
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapłon w glazurze miodowej z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ptaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i olejem w środku i z wierzchu.
    Zostawić w lodówce na ok 1 godz
    Natkę włożyć do środka koguta i umieścić w brytfance.
    Brytfankę włożyć do rękawa i szczelnie zamknąć.
    Pieczenie ok 2,5 godz. Na 15 min przed końcem pieczenia wyjąć brytfankę z rękawa , a koguta polać zagotowanym wcześniej miodem z masłem i migdałami. Zapiekać aż się zrumieni.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować