Kapsalon w polskiej wersji

4.5 (177 ocen)

Holenderskie danie podane w polskiej kuchni. Do zrobienia tego dania zachęcił mnie mój narzeczony.

Składniki:

  • 2-3 filety z kurczaka
    10-12 dużych ziemniaków
    1/2 kapusty pekińskiej
    2 pomidory
    6 ogórków konserwowych
    1 czerwona cebula
    1 opakowanie przyprawy kebab-shoarma
    20 dag żółtego sera
    oliwa
    olej do smażenia frytek

    Sos czosnkowy:
    6 ząbków czosnku
    7 łyżek jogurtu naturalnego
    6 łyżek majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kapsalon w polskiej wersji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy i smażymy frytki. Kurczak kroimy w niewielkie paseczki, dusimy chwilę, następnie dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawę i smażymy chwilę na patelni. Kapustę pekińską szatkujemy, ogórka i pomidora kroimy w plasterki, cebulę siekamy w piórka.
    Na brytfannie wyłożonej folią aluminiową układamy usmażone frytki, na wierzch usmażonego kurczaka i posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy w piekarniku ok 10 min.
  • 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem i majonezem.
    Na talerzach układamy porcję kurczaka zapieczonego z frytkami, polewamy sosem czosnkowym. wierzch posypujemy kapusta pekińską. Dekorujemy warzywami.

Porady

Kapustę pekińską można wymieszać z łyżką majonezu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować