Kapsalon

4.5 (155 ocen)

  • 45 min

Raj dla osób lubiących kebaby

  • 45 min

Składniki:

  • Frytki - 300g
    1 podwójna pierś kurczaka
    2 łyżki przyprawy kebab-gyros
    20 dag żółtego sera
    olej do smażenia

    Sałata lodowa
    1 cebula czerwona
    1 papryka
    kukurydza
    1 ogórek zielony
    kilka pomidorów koktajlowych

    Sos: 200 ml jogurtu naturalnego typu Greckiego
    2 łyżki majonezu
    łyżka cukru
    sól, pieprz
    3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub roztarty z solą)

Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kapsalon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i posypać przyprawą kebab-gyros, podsmażyć. Frytki upiec w piekarniku
  • 2. Do foremek lub naczynia żaroodpornego ułożyć frytki, na nich następnie mięso i posypać tartym żółtym serem. Piec 15 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • 3. Sałatę lodową porwać na małe kawałki, dodać do niej czerwoną cebulę, paprykę kukurydzę, ogórka zielonego, pomidorki koktajlowe.
  • 4. Sos czosnkowy: na 1 jogurt naturalny typu grecki dodać 2 łyżki majonezu, 3 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli oraz trochę pieprzu.
  • 5. Na upieczone mięso z frytkami nałożyć wcześniej przygotowany sos czosnkowy oraz ketchup, następnie sałatę wraz z dodatkami. Na koniec na samą górę polać ponownie sosem czosnkowym oraz ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować