Sos: 200 ml jogurtu naturalnego typu Greckiego
2 łyżki majonezu
łyżka cukru
sól, pieprz
3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę lub roztarty z solą)
1.Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i posypać przyprawą kebab-gyros, podsmażyć. Frytki upiec w piekarniku
2.Do foremek lub naczynia żaroodpornego ułożyć frytki, na nich następnie mięso i posypać tartym żółtym serem. Piec 15 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
3.Sałatę lodową porwać na małe kawałki, dodać do niej czerwoną cebulę, paprykę kukurydzę, ogórka zielonego, pomidorki koktajlowe.
4.Sos czosnkowy: na 1 jogurt naturalny typu grecki dodać 2 łyżki majonezu, 3 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli oraz trochę pieprzu.
5.Na upieczone mięso z frytkami nałożyć wcześniej przygotowany sos czosnkowy oraz ketchup, następnie sałatę wraz z dodatkami. Na koniec na samą górę polać ponownie sosem czosnkowym oraz ketchupem.
Komentarze