Klasyczne kotlety z kani. Panierkę wzbogaciłam otrębami oraz orzechami laskowymi, które idealnie podkreślają smak tego grzyba. Do tego chrupiąca grzanka i pyszne danie gotowe!
20 min
Składniki:
Składniki:
· 4 kanie
· łyżka bułki tartej
· 2 łyżki otrąb owsianych
· 2 garście posiekanych orzechów laskowych
· sól
· pieprz
· olej do smażenia
· jajko
· 4 kromki chleba na grzanki
· ziołowe masło do grzanek (100 g miękkiego masła łączymy ze świeżymi ulubionymi ziołami np. z łyżeczką drobno posiekanej bazylii, łyżeczką natki pietruszki i łyżeczką oregano. Zawijamy w folię spożywczą w rulonik i schładzamy w lodówce).
Kania w orzechach laskowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce roztrzepujemy jajko doprawione solą i pieprzem. W drugiej łączymy ze sobą orzechy, bułkę oraz otręby. Kanie maczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania chrupiącej skórki. Odsączmy na ręczniku papierowym. Podajemy z grzankami- kromki chleba smażymy na maśle ziołowym do momentu, aż ładnie wyschną i staną się przyjemnie chrupiące. Smacznego!
Komentarze