Kania w cieście

  • wyświetlono: 1508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis ten jest smaczną alternatywą do tzw. schabowego z kanii.

asica28
  • 15min

Składniki

Kanie,
1 szkl czubata mąki,
1 szkl mleka,
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
olej do smażenia,
sól, pieprz, majeranek.

Sposób przygotowania przepisu:

Kania w cieście

  • przygotowane kanie posypane przyprawami1. Mleko połączyć z mąką, roztrzepanymi jajkami i proszkiem. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką lub zmiksować aby otrzymać kremową konsystencję bez grudek. Kanie oczyścić, umyć i posypać przyprawami.
  • obsmarzanie na rumiano2. Następnie maczać w cieście i obsmarzyć z obu stron na rumiano.
    Usmarzone kanie można podawać według własnych upodobań (z pieczonymi ziemniakami, z chlebem lub z surówkami)

Porady

Przygotowane kanie można także obtoczyć w mące, jajku i bułce i usmarzyć jak kotlet schabowy.
Robiąc ciasto można także dodać sera żółtego startego na dużych oczkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilsezonowe_przysmakikaniawypieki_idealne

Komentarze

Podobne przepisy

Faszerowane pieczarki w cieście naleśnikowym

Dodane przez: rzelkazag

Faszerowane pieczarki w cieście naleśnikowym

Rzadko udaje mi się kupić duże...

Piknikowa przekąska

Dodane przez: PolskaGotuje

Kiełbaski w cieście francuskim

Wyśmienite na przekąskę, niespodziewaną...

zapiekane parówki w cieście francuskim.

Dodane przez: Joanna79

Zapiekane parówki w cieście francuskim

Podawać np. z sałatką z pomidorów...

Cukinia w cieście

Dodane przez: Alex M

Cukinia w cieście

Pierwszy raz jadłam to danie 8...

image-25nms2f

Dodane przez: Di bloguje

Fasolka szparagowa w puchatym cieście serowym

Taka fasolka do doskonała przekąska,...

Zawijane parówki w ciasto drożdżowe

Dodane przez: bienpyt

Zawijane parówki w ciasto drożdżowe

Bardzo pozywne i sycace danie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE