2 świeże ogórki
puszka tuńczyka w sosie własnym
2-3 łyżki majonezu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
pół pęczka natki z pietruszki
sól
pieprz
pomidorki koktajlowe
kilka czarnych oliwek bez pestek
Kanapka ogórkowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyłem, przeciąłem na pół, odciąłem końcówki, usunąłem pestki, delikatnie wydrążyłem. Z jednej połówki odciąłem cienki plaster, aby kanapka nie przewróciła się na talerzu.
Tuńczyka osączyłem, delikatnie rozdzieliłem, wymieszałem z majonezem, startym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką. Doprawiłem niewielką ilością soli i pieprzu.
Na dolną część ogórka nałożyłem trochę tuńczyka, przeciętne na połówki pomidorki i przekrojone oliwki. Przykryłem to odrobiną tuńczyka i drugą częścią ogórka.
Komentarze