Kanapka jak burger

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy pikantnych burgerów.

  • 30 min

Składniki:

  • NA 4 BURGERY:
    -około 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    - 1 czerwona cebula
    - 4 łyżeczki koncentratu
    - 5 bułek
    - 2 jajka
    - 4 plastry żółtego sera
    - POMIDOR
    - sałata lodowa (wystarczą 4 liście)
    - 8 papryczek piri-piri
    - 8 listków świeżej bazylii

    - 4 łyżki majonezu
    - 4 łyżeczki ketchupu
    - 2 łyżeczki musztardy

    - sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, wyciśnięty ząbek czosnku

    - bułka tarta do panierowania, olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kanapka jak burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną bułkę moczymy w wodzie, następnie wyciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę (pozostawiamy sobie 4 plastry cebuli do burgerów), dwa jajka, koncentrat i wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso wykładamy na papierowe ręczniczki aby obciekło z tłuszczu.
  • 2. W tym czasie bułki przekrawamy na połowy, podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 170 st. (przez około 10 minut). Pod koniec pieczenia na jedną z połówek kładziemy plaster sera, żeby się lekko roztopił.
  • 3. Połówki bułek smarujemy sosem. Na spód kładziemy sałatę, następnie mięso , smarujemy sosem, dodajemy na to plastry pomidora, cebulę i przekrojone na połówki papryczki piri-piri oraz listki bazylii. Przykrywamy wierzchem bułki i gotowe.
  • 4. Mieszamy majonez, ketchup musztardę z łyżeczką ziół prowansalskich.

Porady

Bułkę można przekłuć patyczkami np. do szaszłyków, aby łatwiej ją było utrzymać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować