Kanapka jak burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną bułkę moczymy w wodzie, następnie wyciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę (pozostawiamy sobie 4 plastry cebuli do burgerów), dwa jajka, koncentrat i wyciśnięty czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso wykładamy na papierowe ręczniczki aby obciekło z tłuszczu.
2.W tym czasie bułki przekrawamy na połowy, podgrzewamy w piekarniku nagrzanym do 170 st. (przez około 10 minut). Pod koniec pieczenia na jedną z połówek kładziemy plaster sera, żeby się lekko roztopił.
3.Połówki bułek smarujemy sosem. Na spód kładziemy sałatę, następnie mięso , smarujemy sosem, dodajemy na to plastry pomidora, cebulę i przekrojone na połówki papryczki piri-piri oraz listki bazylii. Przykrywamy wierzchem bułki i gotowe.
4.Mieszamy majonez, ketchup musztardę z łyżeczką ziół prowansalskich.
Porady
Bułkę można przekłuć patyczkami np. do szaszłyków, aby łatwiej ją było utrzymać.
Komentarze