Kanadyjska szarlotka

4.5 (179 ocen)

Przepis znaleziony na blogu Bakeholic. Jest przepyszna! Zapach, jaki ulatnia się, gdy szarlotka jest w piekarniku nie do opisania :) Naprawdę warta polecenia!

Składniki:

  • Ciasto:
    4 małe jabłka
    1 1/2 szkl. mąki pszennej
    5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    80 g. masła
    2 duże jajka w temperaturze pokojowej
    2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
    3/4 szkl. brązowego cukru, lub zwykłego
    1 łyżeczka cynamonu
    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Kanadyjska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiać, a następnie wymieszać ze sobą. Dodać masło i wyrobić rękami jak kruszonkę. Mleko ubić z jajkami, dodać do kruszonki razem z jabłkami. Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy 20-23 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • 2. Piec w 180st.C około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Ostudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować