Przepis znaleziony na blogu Bakeholic. Jest przepyszna! Zapach, jaki ulatnia się, gdy szarlotka jest w piekarniku nie do opisania :) Naprawdę warta polecenia!
Składniki:
Ciasto:
4 małe jabłka
1 1/2 szkl. mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g. masła
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
3/4 szkl. brązowego cukru, lub zwykłego
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Kanadyjska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiać, a następnie wymieszać ze sobą. Dodać masło i wyrobić rękami jak kruszonkę. Mleko ubić z jajkami, dodać do kruszonki razem z jabłkami. Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy 20-23 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
2.Piec w 180st.C około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Komentarze