Kanadyjska szarlotka

  • wyświetlono: 1000 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepis znaleziony na blogu Bakeholic. Jest przepyszna! Zapach, jaki ulatnia się, gdy szarlotka jest w piekarniku nie do opisania :) Naprawdę warta polecenia!

akrobatka22

Składniki

Ciasto:
4 małe jabłka
1 1/2 szkl. mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 g. masła
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka w temperaturze pokojowej
3/4 szkl. brązowego cukru, lub zwykłego
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Kanadyjska szarlotka

  • 1. Ciasto: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon przesiać, a następnie wymieszać ze sobą. Dodać masło i wyrobić rękami jak kruszonkę. Mleko ubić z jajkami, dodać do kruszonki razem z jabłkami. Całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy 20-23 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • 2. Piec w 180st.C około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • 3. Ostudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastojabłkaszarlotkaKanada

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Szarlotka

Taka trochę resztkowa pół na pół...

Szarlotka

Dodane przez: Wojty

Szarlotka

Bardzo miękkie i pycha ciasto.

Szarlotka

Dodane przez: smak i uczucie

Szarlotka

Szarlotki chyba nikomu nie trzeba...

szarlotka

Dodane przez: Rudzielec84 :)

szarlotka

Pyszna szarlotka, która zawsze...

Szarlotka

Dodane przez: luna19

Szarlotka

Taka najprostrza szarlotka

Szarlotka tradycyjna

Dodane przez: Tuptuś

Szarlotka

Szybki deser który każdego zachwyci!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE