Kalafiorowe kopytka

4.5 (200 ocen)

Bardzo oryginalne w smaku :)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 mały kalafior
    1 jajko
    2 i 1/2 szklanki mąki+ mąka do posypania stolnicy
    1 łyżeczka pieprzu
    sól ( tylko jeśli ziemniaki były wcześniej nie solone)
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kalafiorowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior 1. Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki , gotujemy do zmięknięcia , odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia.
  • ziemniaki i kalafior 2. Ziemniaki oraz ( "odciśnięty dobrze z wody") kalafior przepuszczamy przez praskę.
  • masa 3. Dodajemy jajko , mąkę oraz przyprawy.
  • na kopytka 4. Bierzemy ręką po troszkuu ciasta , formujemy wałeczki turlając po obsypanej mąką stolnicy.
  • kopytka 5. Kroimy ukośne kopytka.
  • 6. Zagotowujemy wrzątek , wrzucamy powoli kopytka , by się nie posklejały , gotujemy do wypłynięcia na wierzch.
  • kopytka z sosem rybnym 7. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy np. z sosem rybnym

Porady

Do kopytek pasuję też smażony boczek / kiełbasa z cebulką , świetne też są same. Z podanych składników wychodzą 4 porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kalafiorowe gnocchi

To może cię zainteresować