Kalafior w panierce

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Chrupiąca panierka z płatów kukurydzianych, a do tego pyszny sosik jogurtowo - ziołowy sprawia, że kalafior smakuje wyjątkowo.

  • 45 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 szklanka wody gazowanej
    1 szklanki mąki
    3 szklanki płatków kukurydzianych
    1 jajo
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki papryki mielonej
    sól
    pieprz
    olej

    SOS:

    1 szklanki jogurtu greckiego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Kalafior w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki.
    W misce wymieszać mąkę, przyprawy, jajko, wodę gazowaną oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Płatki kukurydziane rozdrobnić w rozdrabniaczu.
    Różyczki kalafiora zanurzać w masie, a następnie obtaczać w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych.
    Gotowy opanierowany kalafior układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Skropić olejem.
    Piec 20 minut w 220 stopniach, do momentu zrumienienia.

    Jogurt wymieszac z musztardą i majonezem, dodać posiekaną natkę pietruszki, bazylię i koperek, przyprawić.

    Zrumienionego kalafiora podawać z sosem jogurtowo - ziołowym.





    ŹRÓDŁO: mniammniam.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Płatki kukurydziane Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować