Kalafior w panierce

  • wyświetlono: 4704 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 3

Ugotowany al dente, panierowany i smażony na patelni. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu, ale również jako przekąska na kolacje;)

13245297_1154231471275341_6923806707503637245_n
  • 10min

Składniki

1 Kalafior
1 szklana bułki tartej
2 jajka
sól łyżka
2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kalafior w panierce

  • 1. Usuwamy zbędne liście,
    Dzielimy na mniejsze części.
    Gotujemy kalafior w osolonym wrzątku do miękkości. (około 10-15 minut)
    Odcedzamy.
    Jajka rozkłócamy, bułkę tarta przesypujemy na głęboki talerz
    Panierujemy maczając różyczki kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się "skórki"

Porady

* do wody, w której gotujemy kalafior zamiast soli możemy dodać 1 łyżkę octu, osobiście tego nie próbowałam. Zawsze dodaję sól.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcikalafior
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ruub7h

Dodane przez: KORAL

Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

Smakowita przekąska, kolacja czy...

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodane przez: patunia1987

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

Pyszne jajka faszerowane tuńczykiem....

JAJKA FASZEROWANE SELEREM

Dodane przez: patunia1987

Jajka faszerowane selerem naciowym

Pyszne jajka faszerowane selerem....

Róża z salami

Dodane przez: Czarnegotuje

Róże z salami

łatwa , szybka i efektownie wyglądająca...

image-1uapb6d

Dodane przez: KORAL

A'la tatar z buraków

Jutro pierwszy dzień wiosny, proponuję...

Wiosenne jajka

Dodane przez: 2milutka

Wiosenne jajka

Prawdziwie wiosenne, na śniadanie,...