Kalafior w panierce

  • wyświetlono: 4144 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 3

Ugotowany al dente, panierowany i smażony na patelni. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu, ale również jako przekąska na kolacje;)

Agiatis
  • 10min

Składniki

1 Kalafior
1 szklana bułki tartej
2 jajka
sól łyżka
2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kalafior w panierce

  • 1. Usuwamy zbędne liście,
    Dzielimy na mniejsze części.
    Gotujemy kalafior w osolonym wrzątku do miękkości. (około 10-15 minut)
    Odcedzamy.
    Jajka rozkłócamy, bułkę tarta przesypujemy na głęboki talerz
    Panierujemy maczając różyczki kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się "skórki"

Porady

* do wody, w której gotujemy kalafior zamiast soli możemy dodać 1 łyżkę octu, osobiście tego nie próbowałam. Zawsze dodaję sól.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcikalafior

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...

image-1qnyvno

Dodane przez: in-humility

SZAKSZUKA, czyli pomidory z jajkami z patelni

Doskonała tunezyjska potrawa zamiast...

image-178egqj

Dodane przez: Mniam1

Galaretka z kurczakiem i szynką

Wytrawna galareta z kurczakiem,...

image-0gnk53n

Dodane przez: paolineczka

Placek francuski z camembertem i brzoskwinią

Nasze dzisiejsze śniadanko. Było...

image-1457i3r

Dodane przez: Di gotuje

Boczek z rękawa (pieczony)

Prosta i szyba wersja na pieczony...

Selerowe jajka wielkanocne

Dodane przez: Jaga85

Selerowe jajka wielkanocne

Jajka, jajka, …. Jajka! Nie może...