Kalafior w panierce

  • wyświetlono: 6911 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 3

Ugotowany al dente, panierowany i smażony na patelni. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do obiadu, ale również jako przekąska na kolacje;)

13245297_1154231471275341_6923806707503637245_n
  • 10min

Składniki

1 Kalafior
1 szklana bułki tartej
2 jajka
sól łyżka
2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kalafior w panierce

  • 1. Usuwamy zbędne liście,
    Dzielimy na mniejsze części.
    Gotujemy kalafior w osolonym wrzątku do miękkości. (około 10-15 minut)
    Odcedzamy.
    Jajka rozkłócamy, bułkę tarta przesypujemy na głęboki talerz
    Panierujemy maczając różyczki kalafiora w jajku, potem obtaczając w bułce tartej.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia się "skórki"

Porady

* do wody, w której gotujemy kalafior zamiast soli możemy dodać 1 łyżkę octu, osobiście tego nie próbowałam. Zawsze dodaję sól.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcikalafior

Komentarze

Podobne przepisy

KALAFIOR W CIEŚCIE CZOSNKOWYM

Dodane przez: LucyG

KALAFIOR W CIEŚCIE CZOSNKOWYM

Bardzo smaczna przekąska z kalafiora...

Grzyby Kanie w panierce

Dodane przez: Marija 1958

Grzyby Kanie w panierce

Grzyby pod taką postacią są robione...

GOŁĄBKI W PANIERCE

Dodane przez: nusia932

GOŁĄBKI W PANIERCE

Gotowanie jest moją pasją, sprawia...

Bakłażany w parmezanowej panierce

Dodane przez: Goszka

Bakłażany w parmezanowej panierce

Połączenie bakłażana z ostrym...

Zapiekany kalafior w serowym sosie

Dodane przez: codziennikkulinarny

Kalafior zapiekany w serowym sosie

Kalafior zapiekany w serowym sosie

Kalafior w cieście piwnym

Dodane przez: PolskaGotuje

Kalafior w cieście piwnym

Tak podany kalafior jest pyszną...