Kalafior i brokuł w marynacie

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Gotuję dla męża. W naszym menu zawsze jest dużo warzyw.

  • 35 min

Składniki:

  • czerwona papryka
    kalafior
    cebula
    brokuł
    sól
    cukier

    Zalewa:
    10 szkl. wody
    2 szkl. cukru
    2 łyżki soli
    1,5 szkl. octu
    łyżeczka gorczycy
    8 ziaren ziela ang.
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Kalafior i brokuł w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry.
  • 2. Kalafiora i brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy osobno do dwóch garnków z wrzącą, osoloną i lekko posłodzoną wodą. Brokuł gotujemy ok. 5 minut, a kalafiora 10 minut. Odcedzamy.
  • 3. Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy pozostałe składniki. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy. Lekko studzimy.
  • 4. Do wyparzonych słoików wkładamy po kawałku papryki i plastry cebuli. Do 2 słoików wkładamy różyczki brokułu, a do pozostałych kalafiora. Zalewamy
    letnią zalewą (1 cm poniżej brzegu słoika). Zakręcamy. Pasteryzujemy 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować