Kalafior i brokuł w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w grube plastry.
2.Kalafiora i brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy osobno do dwóch garnków z wrzącą, osoloną i lekko posłodzoną wodą. Brokuł gotujemy ok. 5 minut, a kalafiora 10 minut. Odcedzamy.
3.Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem, dodajemy pozostałe składniki. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy. Lekko studzimy.
4.Do wyparzonych słoików wkładamy po kawałku papryki i plastry cebuli. Do 2 słoików wkładamy różyczki brokułu, a do pozostałych kalafiora. Zalewamy
letnią zalewą (1 cm poniżej brzegu słoika). Zakręcamy. Pasteryzujemy 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
Komentarze