Kakaowy tort Pawłowej

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mocno kakaowy bezowy spód pokryty warstwą bitej śmietany i ogromną ilością świeżych owoców.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - białka: 1 szklanka
    - cukier: 300 gramów
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - kakao (ciemne): 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - śmietana (kremówka): 0.5 litra
    - cukier puder: 1 łyżka

    - brzoskwinie: 2 sztuki
    - morele: 3 sztuki
    - śliwki: 2 sztuki
    - wiórki czekoladowe: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Bezy Beza Tort bezowy

Kakaowy tort pawłowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BEZOWY SPÓD: do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, pod koniec partiami dodaję cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną i kakao mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera.
  • 2. Na papierze do pieczenia układam dno tortownicy o średnicy 23 cm i patyczkiem do szaszłyków odciskam jego kształt. Na to wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut.
  • 3. Na wystudzonym bezowym spodzie rozsmarowuję ubitą z cukrem pudrem śmietanę i pokrojone na kawałki owoce. Posypuję wiórkami czekoladowymi.
  • 4. * Pomysł i wykonanie dekoracji jest autorstwa mojego trzyletniego pomocnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Białka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować