Kakaowo - dyniowe ptysie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ptysie to pomysł na pyszny deser. Połącznie kakaowego ciasta z delikatnym, dyniowym kremem jak zawsze mnie nie zawiodło:).
Z powyższych składników można także przygotować karpatkę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanki wody,
    - 3/4 szklanki mąki tortowej,
    - ¼ szklanki kakao dobrej jakości,
    - ½ kostki margaryny,
    - Szczypta soli,
    - Szczypta proszku do pieczenia
    - 4 duże jajka


    Dyniowy krem:

    • 1 szklanka gęstego dyniowego puree,
    • 500 gram serka mascarpone,
    • 4 żółtka,
    • 3- 4 łyżki cukru pudru (w zależności czy lubimy słodkie, czy mniej słodkie kremy),
    • Szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Ptysie

Kakaowo - dyniowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozpuszczanie tłuszczu 1. CIASTO: Wodę umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej tłuszcz i sól. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia margaryny. Między czasie łączymy ze sobą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  • dodawanie jajek 2. Gdy tłuszcz jest już rozpuszczony wsypujemy do niego sypkie składniki. Całość szybko mieszamy za pomocą pałki do uzyskania „kluski”. Gdy jedno połączy się z ciastem dodajemy dopiero następne. Łącznie ciasto ucieramy około 10-15 minut (na ile starczy nam sił:)).
  • formowanie 3. Gotowe ciasto przekładamy do worka cukierniczego. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ptysie.
    Pieczemy je około 25 minut w 180°C , do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
    Między czasie przygotowujemy krem.
  • przekładanie kremem 4. KREM: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. W misce rozcieramy serek mascarpone. Gotowy łączymy partiami z dynią. Otrzymany dyniowy serek łączymy z ubitymi żółtkami. Całość doprawiamy cynamonem do smaku.
    Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Ostygnięte ptysie przekrawamy na połowę. Przekładamy je dyniowym kremem. Deser schładzamy w lodówce. Przed podaniem oprószamy go cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować