Kakaowe Raffaello

0 (0 ocen)

  • 50 min

Puszyste i pyszniutkie!

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao

    Masa budyniowa:
    0,5l mleka
    1/3 szkl cukru
    Cukier waniliowy
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 dag masła

    Posypka kokosowa:
    15 dag kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kakaowe raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao, całość wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Masa budyniowa:Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 3. Posypka kokosowa:Kokos uprażyć na patelni na złoty kolor, cały czas mieszając. Ostudzić.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt – 2/3 masy – biszkopt – 1/3 masy – posypka kokosowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować