Kakaowe raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wlewać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kakao, całość wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa budyniowa:Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
3.Posypka kokosowa:Kokos uprażyć na patelni na złoty kolor, cały czas mieszając. Ostudzić.
4.Przełożenie:
Biszkopt – 2/3 masy – biszkopt – 1/3 masy – posypka kokosowa
Komentarze