Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Do rondelka wsypać cukier i kakao, wymieszać. Dolewać po trochu mleka i wymieszać. Wstawić na piec i podgrzewać na wolnym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać masło, czekoladę i rozpuścić mieszając. Odstawić i wystudzić do płynnego. Rozdzielić białka od żółtek do dwóch misek. Żółtka rozetrzeć, dolewając płynną przestudzoną czekoladę i wymieszać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Porcjami delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
2.masa- Jajka zmiksować z Kajmakiem a potem serem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy i zmiksować. Połowę masy wyłożyć kupkami na ciasto w blaszce.
3.Pozostałe ciasto rozdzielić jeszcze na połowę. Łyżką nabierać ciasto i oblewać każdy kleks z serem.
4.Resztę masy, powykładać też kupkami, ale w powstałe dołki.
5.Oblać resztą ciasta.
6.Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
7.galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i odstawić do lekkiego tężenia. Polać górę zimnego ciasta i blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce.
Komentarze