Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik dwukolorowy, pieczony. Sernik z Kajmakiem w cieście murzynkowym. Sernik z galaretką, wyszedł bardzo dobry.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO MURZYNKOWE:
    -180 g. cukru
    -3 łyżki kakao
    -1 szklanka mleka
    -250 g. masła
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -50 g. mlecznej czekolady
    -6 jajek
    -1 cukier waniliowy
    -450 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -6 jajek
    -1250 g sera imperialu-śmietankowego
    -460 g. masy Kajmakowej
    -3 budynie krówkowe
    -330 ml śmietanki 30 %

    GALARETKA:
    -900 ml. wody
    -3 galaretki wiśniowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kajmak

Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku 1. ciasto- Do rondelka wsypać cukier i kakao, wymieszać. Dolewać po trochu mleka i wymieszać. Wstawić na piec i podgrzewać na wolnym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać masło, czekoladę i rozpuścić mieszając. Odstawić i wystudzić do płynnego. Rozdzielić białka od żółtek do dwóch misek. Żółtka rozetrzeć, dolewając płynną przestudzoną czekoladę i wymieszać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Porcjami delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku 2. masa- Jajka zmiksować z Kajmakiem a potem serem. Budynie rozmieszać ze śmietanką i dodać do masy i zmiksować. Połowę masy wyłożyć kupkami na ciasto w blaszce.
  • Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku 3. Pozostałe ciasto rozdzielić jeszcze na połowę. Łyżką nabierać ciasto i oblewać każdy kleks z serem.
  • Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku 4. Resztę masy, powykładać też kupkami, ale w powstałe dołki.
  • Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku 5. Oblać resztą ciasta.
  • Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku 6. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.
  • Kajmakowy sernik w czekoladowym murzynku 7. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i odstawić do lekkiego tężenia. Polać górę zimnego ciasta i blaszkę z ciastem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować