Mięciutkie piersi z kaczki w słodkim sosie, połączone z miętową saslą z ananasa i ogórka, podane z chrupiącymi ziemniaczkami. Brzmi skomplikowanie, ale jest to bardzo proste w przygotowaniu danie.
Kaczka z herbacianym sosem i miętową salsą z ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kaczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacinamy na krzyż od strony skóry, nacieramy solą, pieprzem i odstawiamy do lodówki na godzinę.
2.Ziemniaki szorujemy szczoteczką, nie obieramy ze skórki. Wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, pozwalamy im nieco przestygnąć, kroimy w poprzek na pól, a następnie w ósemki. Blaszkę smarujemy olejem, ukąłdamy cząski ziemniaków skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 St.C na około 20 minut lub do momentu aż się zrumienią.
3.Ananasa obieramy, ćwiartkę kroimy w kostkę. Ogórek kroimy w kostkę, a miętę siekamy drobno. Sok z cytryny mieszamy z musztaardą, odrobiną miodu i szczyptą soli, polewamy anansa wymieszanego z ogórkiem i miętą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby smaki się przegryzły.
Herbatę zalewamy 100 ml wrzącej wody, zaparzamy pod przykryciem.
4.Na patelni rozgrzewamy mocno olej, układamy piersi z kaczki skórką do dołu, smażymy około7 minut na mocnym ogniu, przekręcamy na drugą stronę i smazymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z patelni, zawijamy w folię aluminiową, następnie w ręcznik kuchenny i odstawiamy na 10 minut.
Z patelni zlewamy wytopiony z piersi kaczki tłuszcz, pozostawiając jedną łyżkę.
Herbatę mieszamy z cukrem, glassą balsamiczną, posiekanym drobno imbirem i rodzynkami, wlewamy na patelnię z tłuszczem kaczki i gotujemy około 10 minut, aż sos się zredukuje o połowę.
Piersi z kaczki odwijamy z folii aluminiowej, kroimy na plastry, układamy na telerzu i polewamy sosem.
Komentarze