Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczysty pieczony kurczak w marynacie limonkowej z dodatkiem miodu, do tego orzeźwiająca salsa z ananasa to prosta propozycja na weekendowy rodzinny obiad :D

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 Kurczak (1,5-2 kg)
    Sok z 2 limonek
    Skórka otarta z 1 limonki
    2-3 ząbki czosnku
    ½ łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka startego imbiru
    2 łyżki miodu
    sól, pieprz
    Salsa ananasowa:
    ¼ szt. ananasa
    ½ awokado
    1 garść natki kolendry
    ½ chilli
    1 mała czerwona cebulka
    1 łyżeczka soku z limonki
    Szczypta cuminu
    Sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Pieczeń

Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą miód, sok i skórkę z limonki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i posiekaną chilli – mieszamy aż miód się rozpuści. Następnie dodajemy kurkumę – mieszamy raz jeszcze. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i marynujemy go minimum godzinę (najlepiej całą noc).

    Kurczaka wyjmujmy z marynaty (marynatę zachowujemy) i przekładamy do posmarowanego lekko olejem naczynia żaroodpornego. Kurczaka przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Kurczaka pieczemy godzinę.

    W międzyczasie ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w kostkę. To samo robimy z awokado. Cebulkę czerwoną kroimy w drobniutką kostkę, chilli siekamy. Pokrojonego ananasa, awokado, cebulkę i chilli przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodajemy kolendrę – mieszamy i odstawiamy.

    Kurczaka wyjmujemy, ściągamy folię i smarujemy go marynatą- wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aż nabierze pięknego złotego koloru. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło. Kurczaka kroimy na kawałki, serwujemy z salsą ananasową i np. ryżem jaśminowym.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Cebula Chili Kolendra Limonka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować