Soczysty pieczony kurczak w marynacie limonkowej z dodatkiem miodu, do tego orzeźwiająca salsa z ananasa to prosta propozycja na weekendowy rodzinny obiad :D
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 Kurczak (1,5-2 kg)
Sok z 2 limonek
Skórka otarta z 1 limonki
2-3 ząbki czosnku
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki miodu
sól, pieprz
Salsa ananasowa:
¼ szt. ananasa
½ awokado
1 garść natki kolendry
½ chilli
1 mała czerwona cebulka
1 łyżeczka soku z limonki
Szczypta cuminu
Sól, pieprz, cukier
Kurczak miodowo-limonkowy z salsą z ananasa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. W miseczce łączymy ze sobą miód, sok i skórkę z limonki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem i posiekaną chilli – mieszamy aż miód się rozpuści. Następnie dodajemy kurkumę – mieszamy raz jeszcze. Tak przygotowaną marynatą zalewamy kurczaka i marynujemy go minimum godzinę (najlepiej całą noc).
Kurczaka wyjmujmy z marynaty (marynatę zachowujemy) i przekładamy do posmarowanego lekko olejem naczynia żaroodpornego. Kurczaka przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Kurczaka pieczemy godzinę.
W międzyczasie ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w kostkę. To samo robimy z awokado. Cebulkę czerwoną kroimy w drobniutką kostkę, chilli siekamy. Pokrojonego ananasa, awokado, cebulkę i chilli przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodajemy kolendrę – mieszamy i odstawiamy.
Kurczaka wyjmujemy, ściągamy folię i smarujemy go marynatą- wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aż nabierze pięknego złotego koloru. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło. Kurczaka kroimy na kawałki, serwujemy z salsą ananasową i np. ryżem jaśminowym.
Komentarze