Kaczka pieczona w majeranku

4.49 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kaczka w majeranku była flagową potrawą mojej babci, którą w końcu udało mi się odtworzyć i z serca polecam bo sos jest nieziemski :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kaczka o wadze około 2 kg
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    Sól, pieprz
    2 pomarańcze
    2 jabłka
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona w majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Nacieramy ją w środku solą, 1 łyżeczką majeranku i odrobiną czosnku. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę, mieszamy razem z pokrojoną pomarańczą I taką mieszanką faszerujemy kaczkę. Aby farsz nie wypadał podczas pieczenia możemy spięć kuper kaczki wykałaczkami. Kaczkę nacieramy solą i przeciśniętym przez praskę, oprószamy pieprzem i przyprawiamy dużą ilością majeranku. Kaczka powinna postać w tych przyprawach przynajmniej 2 godziny. Kaczkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przykrytą folią przez 75 minut, a później odkrytą około 30 - 45 minut, lub do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Po upieczeniu kaczkę odstawiamy na 15 minut aby soki równomiernie się rozłożyły, w międzyczasie na patelnie zlewamy tłuszcz z upieczonej kaczki, dodajemy do niego farsz z kaczki i redukujemy go aby stał się gęściejszy. Owoce można również przetrzeć przez sitko lub zblendować, ale ja osobiście lubię je w kawałach : ) Kaczkę serwujemy razem z sosem 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować