Kaczka pieczona w warzywach

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepyszna. Wykwintne danie a przy tym wcale nie trudne do zrobienia.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 kaczka
    1 jabłko
    2 garście żurawiny
    1 por
    3 marchewki
    sól, pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka i na zewnątrz). Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu do czasu podlewamy wytopionym tłuszczem lub wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Marchewka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować