Kaczka dziwaczka

5 (1 ocen)

Przepis na kaczkę przechodzi już z pokolenia na pokolenie w naszej rodzinie. Idealne danie na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Kaczka mrożona 1,5-2 kg
    majeranek cala torebka
    sos sojowy 1/4 malej butelki
    sol 2 łyżeczki
    olej 1/4 szklanki
    pieprz łyżeczka
    jabłka 3 sztuki
    vegeta łyżeczka
    miód łyżeczka



Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka dziwaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę odmrażamy i myjemy. Przygotowujemy marynata: majeranek, sos sojowy, olej, pieprz, vegeta i sól. Nacieramy dokładnie kaczkę marynatą zewnątrz i od środka, resztę marynaty zlewamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka myjemy obieramy i kroimy na ćwiartki, wkładamy do środka kaczki. Naszego przygotowanego ptaka wstawiamy do lodówki na 12h do zapeklowania. Danie pieczemy pod przykryciem od 2-2,5h w 180 stopniach, co chwilę polewając sosem który powstaje z kaczki. Na 10 min przed końcem pieczenia kaczkę smarujemy miodem aby skóra była chrupka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować