Kaczka dziwaczka w/g Pyzy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

nie mam dużego doświadczenia z kaczką, ale wyszła bardzo smakowita

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kaczka, może być mrożona: 2 kilogramy
    - kasza jaglana sucha: 0.5 szklanki
    - woda: 0.5 szklanki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - suszona żurawina: 0.5 szklanki
    - suszone morele: 6 sztuk
    - Jajko: 1 sztuka
    - skórka otarta z pomarańczy: 1 łyżeczka
    - sok wyciśnięty z pomarańczy: 4 łyżki
    - cebula biała, mała: 1 sztuka
    - jabłka małe: 2 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - sos sweet chili z czosnkiem: 2 łyżki
    - sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, majeranek otarty (wszystkie przyprawy do smaku - jak kto lubi): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka dziwaczka w/g pyzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka dziwaczka według Pyzy 1. swoją mrożoną kaczkę zostawiłam w lodówce, na najniższej półce, na 24 godziny żeby pomalutku sobie odtajała. Potem wykąpałam ją dokładnie i usunęłam resztki piórek bo coś tam gdzieniegdzie wystawało. Wzięłam ostry nóż i nożyczki kuchenne, i przy ich pomocy wyluzowałam tuszkę bez rozcinania skóry - trzeba pomału nacinać mięso wewnątrz tuszy tak żeby oddzielić szkielet - nogi wyłamałam w stawach biodrowych a skrzydełka w barkowych. Taką luzaczkę oprószyłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypałam też majerankiem, ale tylko od środka bo na wierzchu by się spalił. Odłożyłam ją na całą noc, ale jeśli nie macie czasu to przynajmniej na jakieś 2 - 3 godzinki.
  • Kaczka dziwaczka według Pyzy 2. Kaszę wypłukałam, zalałam wodą z mlekiem w proporcjach m/w pół na pół i gotowałam ok. 10 minut po czym przełożyłam na sito żeby odsączyć nie wchłonięty płyn. Po wystudzeniu zmieszałam z żurawiną i posiekanymi morelami. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem ziołowym i czarnym. Dodałam też sok z pomarańczy i startą z owocu skórkę oraz jajko, wymieszałam dokładnie. Na maśle podsmażyłam trochę posiekaną cebulę z dodatkiem obranego, pokrojonego w kostkę jabłka - dodałam do farszu.
  • 3. Kaczkę położyłam piersiami do dołu na desce- najpierw zasznurowałam szyję czyli spięłam wykałaczkami rozciętą skórę szyjki i związałam sznurkiem - potem odwróciłam tuszkę piersiami do góry, nałożyłam farsz do środka i tak samo pospinałam wykałaczkami skórę rozciętą na brzuchu a potem zasznurowałam ją dokładnie - sposób sznurowania opisałam przy przepisie na Faszerowanego kurczaka. Uformowaną kaczuszkę ułożyłam w brytfannie i wstawiłam do nagrzanego piekarnika - piekłam ok. 2 godzin w temp. 180 st. C . W tym czasie 2 razy odlewałam nadmiar wytopionego tłuszczu a kaczkę polewałam na zmianę wodą i sosem z pieczenia.

    Jak widać na zdjęciu przypiekła się ta moja ptaszyna aż za bardzo - rzekłabym nawet, że spaliła się ciutkę, ale wierzcie mi, że taka przypieczona mocno skórka jest najlepsza - przynajmniej my taką lubimy - Wy możecie przypiec ją mniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować