1.Biszkopt z makiem;
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko zamieszać. Na końcu dodać suchy mak. Wylać na brytfanki i piec 30-40 minut. Podzielić na 2 placki.
2.Placek;
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko zamieszać. Piec 20-30 minut.
3.Masa orzechowa;
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Na końcu dodać przestudzoną kawę i dobrze zamieszać.
4.Masa jabłkowa;
Obrane jabłka zetrzeć na tarce.Masło roztopić, dodać jabłka, wymieszać. Dusić przez chwilę pod przykryciem. Dodać sucha galaretkę, dobrze wymieszać. Prażyć chwilę bez przykrycia.
5.Galaretki rozpuścić według przepisu.
6.Przełożenie ciasta;
biszkopt z makiem-masa orzechowa-śliwki-galaretka czerwona-placek-masa jabłkowa-biszkopt z makiem-masa-śliwki- zielona galaretka
Komentarze