LEONKA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to ciasto które uwielbia nasza 16 miesięczna córeczka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt;
    6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki mąki, 2-3 łyżeczki kakao
    Placek;
    10 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 jajka, 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Jabłka;
    1 kg jabłek, 1 galaretka czerwona, 1 galaretka żółta
    Masa;
    1/2 litra mleka, 2 budynie śmietankowe, 4-5 łyżek cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 1/2 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao i lekko wymieszać. Piec 30-40 minut w temp 170 C
  • 2. Placek;
    Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko zamieszać, Piec 20-30 minut w temp 160 C
  • 3. Jabłka;
    Jabłka ostruż zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozpuść galaretki w 1/2 szklanki wody. Jabłka podziel na 2 części. Do każdej z nich dodać rozpuszczone galaretki.
  • 4. Masa;
    Z mleka , cukru waniliowego oraz budyniu ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i powoli dodawać przestudzony budyń cały czas ucierając.
  • 5. PRZEŁOŻENIE;
    biszkopt ciemny- masa - jabłka żółte- placek- masa- jabłka czerwone-biszkopt ciemny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować