Jeżynówka

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Nalewka z jeżyn ma wiele właściwości leczniczych. Szczególnie cenią ją osoby, które cierpią na choroby układu krążenia, ponieważ wzmacnia mięsień sercowy i zmniejsza ryzyko rozwoju procesu miażdżycowego.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
    ½ litra wódki
    ½ litra spirytusu
    ½ kg cukru
    ½ litra wody
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Nalewki

Jeżynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jeżyny 1. Jeżyny myję, osuszam i wkładam do słoja, zalewam alkoholem, szczelnie zakręcając. Odstawiam na dwa tygodnie w ciepłe, słoneczne miejsce pamiętając o potrząsaniu naczyniem przynajmniej raz dziennie.
  • przygotowanie jeżynówki 2. Po dwóch tygodniach do słoika wlewam syrop przygotowany z cukru i wody i zostawiam jeszcze na kilka dni.
  • jeżynówka 3. Odstany roztwór przefiltrowuję, przelewam do butelek i przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka miesięcy.

Porady

Polecam zrobienie jej cierpliwym osobom, bo by jej spróbować trzeba czekać około 3 tygodnie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować