Nalewka jeżynowa

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna domowa nalewka z jeżyn.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 650 g jeżyn
    500 ml wódki 40%
    1 szklanka cukru
    150 ml spirytusu 95%
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Nalewka jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny przebieramy, płuczemy i osączamy. Wsypujemy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
  • 2. Zlewamy wódkę, a owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na 3-4 tygodnie.
  • 3. Zlewamy wytworzony sok i łączymy z wódką i spirytusem. Odstawiamy na co najmniej 6 tygodni.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 1 litr nalewki o mocy ok.34%.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować