Nalewka jeżynowa

  • wyświetlono: 3308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszna domowa nalewka z jeżyn.

portret
  • 28 porcje
  • 60min

Składniki

650 g jeżyn
500 ml wódki 40%
1 szklanka cukru
150 ml spirytusu 95%

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka jeżynowa

  • 1. Jeżyny przebieramy, płuczemy i osączamy. Wsypujemy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
  • 2. Zlewamy wódkę, a owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na 3-4 tygodnie.
  • 3. Zlewamy wytworzony sok i łączymy z wódką i spirytusem. Odstawiamy na co najmniej 6 tygodni.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 1 litr nalewki o mocy ok.34%.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakijeżynynalewkadomowa nalewkadomowy truneknalewka z jeżynprzetwory_z_ fiskars

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka dyniowa

Dodane przez: Jaga85

Nalewka dyniowa

Dynia to warzywo równie wszechstronne...

Nalewka miętowa

Dodane przez: bogusia82

Nalewka miętowa

Nalewka ma bardzo ładny zielony...

nalewka miętowa

Dodane przez: Jolanta KG

Nalewka miętowa

Mocno orzeźwiająca nalewka na bazie...

Nalewka kawowa

Dodane przez: Marta Daszkowska

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to trunek dla cierpliwych,...

NALEWKA WIŚNIOWA

Dodane przez: suzana

NALEWKA WIŚNIOWA

Domowa nalewka wiśniowa -najprostsza...

Nalewka truskawkowa

Dodane przez: anemon

Nalewka truskawkowa

Smak i jakość tej nalewki w dużym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE