Nalewka jeżynowa

  • wyświetlono: 1528 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszna domowa nalewka z jeżyn.

portret
  • 28 porcje
  • 60min

Składniki

650 g jeżyn
500 ml wódki 40%
1 szklanka cukru
150 ml spirytusu 95%

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka jeżynowa

  • 1. Jeżyny przebieramy, płuczemy i osączamy. Wsypujemy do słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni.
  • 2. Zlewamy wódkę, a owoce zasypujemy cukrem, odstawiamy na 3-4 tygodnie.
  • 3. Zlewamy wytworzony sok i łączymy z wódką i spirytusem. Odstawiamy na co najmniej 6 tygodni.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 1 litr nalewki o mocy ok.34%.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakijeżynydomowa nalewkadomowy truneknalewka z jeżynprzetwory_z_ fiskars
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1a9ctdf

Dodane przez: JulkaTomeczek

Nalewka cytrynowa

Słodziutka i rozgrzewająca nalewka.

nalewka malinowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka malinowa

Nalewka ta ma piękny kolor i smak...

Nalewka jabłkowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Nalewka jabłkowa

Smaczna nalewka łatwa w przygotowaniu

nalewka gruszkowa

Dodane przez: smerfetka79

Nalewka gruszkowa

Niezwykle aromatyczna nalewka,...

nalewka z pigwy

Dodane przez: lidien

Nalewka pigwówka

najlepsza nalewka jaką piłam

Nalewka kawowa

Dodane przez: peggi

Nalewka kawowa

To pierwsza nalewka jaką wykonałam....