Jeżynówka, Nalewka jeżynowa

  • wyświetlono: 31066 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Nalewka z jeżyn jest pyszna, a sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Nie można tego zmarnować.

AnetaJ

Składniki

Dojrzałe jeżyny
Cukier
Wódka lub spirytus

Sposób przygotowania przepisu:

Jeżynówka, Nalewka jeżynowa

  • 1. Dojrzałe owoce jeżyn wsypać do wyparzonego dużego słoja i zasypać cukrem. Zakręcić szczelnie słój. Ilość cukru powinna równać się wadze owoców.
    Następnie słój odkładamy na kilkanaście dni, tak aby cukier się rozpuścił. Gdy to nastąpi, zlewamy syrop (można przez sito) i mieszamy z wódką lub spirytusem (w zależności od tego, jak mocną chcemy mieć nalewkę), pamiętając by alkoholu było tyle samo, co powstałego syropu.
  • 2. Nalewkę jeżynową można pić od razu, lepiej jednak poczekać kilka - kilkanaście dni, aby dojrzała.

Porady

Owoce można wykorzystać do placka, deserów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakijeżynynalewkaalkohol

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka kakaowa

Dodane przez: Goszka

Nalewka kakaowa

Nalewka intensywnie pachnie kakao...

Nalewka kawowa

Dodane przez: Marta Daszkowska

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to trunek dla cierpliwych,...

image-0uisv6u

Dodane przez: aniołek19

Nalewka z pigwowca - pigwówka

Pyszna,zdrowa nalewka na długie...

Nalewka truskawkowa

Dodane przez: anemon

Nalewka truskawkowa

Smak i jakość tej nalewki w dużym...

Nalewka miętowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka miętowa

Po agrestówce i jeżynówce przyszła...

Nalewka z głogu

Dodane przez: rena123

Nalewka z głogu

Nalewka z głogu to coś, czego jeszcze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE