Jeżynówka, Nalewka jeżynowa

4.42 (216 ocen)

Nalewka z jeżyn jest pyszna, a sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Nie można tego zmarnować.

Składniki:

  • Dojrzałe jeżyny
    Cukier
    Wódka lub spirytus
Wystaw ocenę:

4.42 (216 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Jeżynówka, nalewka jeżynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dojrzałe owoce jeżyn wsypać do wyparzonego dużego słoja i zasypać cukrem. Zakręcić szczelnie słój. Ilość cukru powinna równać się wadze owoców.
    Następnie słój odkładamy na kilkanaście dni, tak aby cukier się rozpuścił. Gdy to nastąpi, zlewamy syrop (można przez sito) i mieszamy z wódką lub spirytusem (w zależności od tego, jak mocną chcemy mieć nalewkę), pamiętając by alkoholu było tyle samo, co powstałego syropu.
  • 2. Nalewkę jeżynową można pić od razu, lepiej jednak poczekać kilka - kilkanaście dni, aby dojrzała.

Porady

Owoce można wykorzystać do placka, deserów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Jeżyny Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować