Jesienny kompot wielosmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Jabłko oraz cukinię myjemy, a następnie wydrążamy z jabłka gniazdo nasienne i kroimy w grubsze plastry. Z cukinii obcinamy końcówki i również wydrążamy środek, kroimy w cienkie plastry. Z gałązek mięty odrywamy poszczególne listka i razem z pokrojoną cukinią i jabłkiem przekładamy do garnka i zalewamy wodą – gotujemy do 3 minut. Zaraz po zdjęciu z gazu wyjmujemy z wywaru wszystkie składniki i wsypujemy galaretkę – mieszamy do czasu aż się rozpuści. Dodajemy również cukier do smaku oraz szczyptę kwasku lub łyżeczkę soku z cytryny i ponownie mieszamy. Do gorącego kompotu wrzucamy maliny i pozostawiamy do wystudzenia (kompot będzie miał posmak malin, a one same się nie rozpadną, jak np. podczas gotowania). Ostudzone jabłka i cukinię przekładamy do dzbanka i przelewamy do niego zimny już kompot. Wielosmakowy kompot rozlewamy do szklaneczek, dodatkowo można dorzucić kostki lodu – pyszne orzeźwienie!
Komentarze