Jesienny kompot wielosmakowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Autorski przepis na wykorzystanie wszystkiego co najlepsze w moim ogrodzie :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 cienka cukinia
    1 jabłko
    1 szklanka malin
    4 gałązki świeżej mięty
    1 galaretka truskawkowa
    3 łyżki cukru
    1 szczypta kwasku cytrynowego
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Jesienny kompot wielosmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowujemy skladniki 1.
    Jabłko oraz cukinię myjemy, a następnie wydrążamy z jabłka gniazdo nasienne i kroimy w grubsze plastry. Z cukinii obcinamy końcówki i również wydrążamy środek, kroimy w cienkie plastry. Z gałązek mięty odrywamy poszczególne listka i razem z pokrojoną cukinią i jabłkiem przekładamy do garnka i zalewamy wodą – gotujemy do 3 minut. Zaraz po zdjęciu z gazu wyjmujemy z wywaru wszystkie składniki i wsypujemy galaretkę – mieszamy do czasu aż się rozpuści. Dodajemy również cukier do smaku oraz szczyptę kwasku lub łyżeczkę soku z cytryny i ponownie mieszamy. Do gorącego kompotu wrzucamy maliny i pozostawiamy do wystudzenia (kompot będzie miał posmak malin, a one same się nie rozpadną, jak np. podczas gotowania). Ostudzone jabłka i cukinię przekładamy do dzbanka i przelewamy do niego zimny już kompot. Wielosmakowy kompot rozlewamy do szklaneczek, dodatkowo można dorzucić kostki lodu – pyszne orzeźwienie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować