Jesienne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na rogaliki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy masło i serek śmietankowy. Siekamy razem nożem do uzyskania konsystencji kaszki. Następnie już rękoma zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 równe części. Gdy pracujemy z jedną częścią ciasta to druga czeka w lodówce. Orzechy mieszamy z oba rodzajami cukru.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, termoobieg.
Na środek stolnicy wysypujemy połowę mieszanki cukrowo-orzechowej, a na niej kładziemy połowę zimnego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na duże koło kilka razy odwracając je tak, aby cały cukier z orzechami „w wałkować” w ciasto. Spokojnie cała mieszanka cukrowo-orzechowa ładnie „wtopi się” w ciasto. Powstałe koło dzielimy nożem na 16 „trójkątów”. Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od podstawy formując kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia zachowując odstępy łączeniem do dołu.
Rogaliki pieczemy około 15-17 minut. Powinny być zarumienione z wierzchu.
Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Życzę smacznego
Komentarze