Jesienne babeczki

0 (0 ocen)

Dynia i śliwki kojarzą mi się przede wszystkim z jesienią – stąd nazwa moich babeczek.

Składniki:

  • • 300g puree z dyni,
    • 2 jajka,
    • 150g cukru,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 100g masła,
    • 100ml mleka,
    • 1 pomarańcza,
    • 250g mąki,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 150ml powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę sparz, następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Potrzebne będzie tylko 50ml soku z pomarańczy. Puree z dyni wymieszaj dokładnie z sokiem z pomarańczy i mlekiem. Masło roztop. Gdy przestygnie wymieszaj je z jajkami i skórką z pomarańczy. W drugiej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i budyń.
  • 2. . Do suchych składników wlej mokre i wymieszaj tylko do zawilgotnienia składników. Masę przełóż do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Na wierzch każdej babeczki wyłóż 1 łyżeczkę powideł śliwkowych. Wykałaczką rozprowadź powidła po całej babeczce. Muffinki piecz 25-30 minut w 180 stopniach – do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować