Jesienne ciasteczek maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, żółtko i aromaty. Dodaj suche składniki (gęstość ciasta reguluj mąką). Gotowe ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich oddzielnie rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Wykrawaj foremkami ciasteczka – możesz też użyć zwykłej szklanki, albo pokroić ciasto nożem, albo radełkiem.
2.Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut – do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka ostudź.
3.Lukier - białko ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier możesz podzielić na mniejsze porcję i każdą z nich zabarwić innym kolorem.
Komentarze