Jesienne ciasteczek maślane

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, chrupiące ciasteczka w kolorach i kształtach jesieni.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTECZKA:
    - miekkie masło: 170 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - żółtko: 1 sztuka
    - ekstrakt z wanilii: 2 łyżeczki
    - mąka: 2 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - ew. skórka z cytryny, pomarańczy, inny aromat: 1 łyżeczka
    LUKIER:
    - białko: 1 sztuka
    - cukier puder: 1.5 szklanki
    - sok z połowy cytryny: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciasteczka maślane

Jesienne ciasteczek maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajko, żółtko i aromaty. Dodaj suche składniki (gęstość ciasta reguluj mąką). Gotowe ciasto owiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyjmij, podziel na mniejsze porcje. Każdą z nich oddzielnie rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Wykrawaj foremkami ciasteczka – możesz też użyć zwykłej szklanki, albo pokroić ciasto nożem, albo radełkiem.
  • 2. Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut – do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka ostudź.
  • 3. Lukier - białko ubij na sztywno, stopniowo dodawaj cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier możesz podzielić na mniejsze porcję i każdą z nich zabarwić innym kolorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować